Corrigeer horizontale onbalans: paarden van voorhand naar draagkracht

Het kip-ei-verhaal bij paarden die met veel gewicht in de voorhand lopen.
Paarden die met veel gewicht in de voorhand lopen behoort tot één van de vormen van scheefheid: de horizontale onbalans. En daar zijn natuurlijk oefeningen voor om dat te corrigeren.
Maar voordat ik kijk naar hoe je dat kunt corrigeren, vind ik het belangrijk om eerst meer informatie te verzamelen over waar het probleem vandaan komt.
Loopt jouw paard met te veel gewicht in de voorhand? Dan is het belangrijk dat je jezelf eerst afvraagt of er iets is wat jijzelf doet dat dit zou kunnen verergeren.
Mijn ervaring, een beetje zwart-wit gezegd, is dat veel mensen namelijk eerst heel druk bezig zijn om het paard naar beneden te krijgen en vervolgens, als het paard eenmaal beneden loopt, om hem dan weer omhoog te halen. Dat is voor mij heel tegenstrijdig, want iets wat je niet eerst naar beneden brengt, hoef je daarna ook niet omhoog te "hengelen".
Wat belangrijk is, is dat je je realiseert dat het contact van de ruiter uitgaat. De aanleuning wordt ontwikkeld vanuit het paard: zijn balans, zijn draagvermogen, en de stretch in de lengtebuiging.
De verzameling en draagkracht worden aan de voorkant bewerkstelligd vanuit de achterhand. Op het moment dat je bij het paard begint met hem aan de voorkant te laten afbuigen of "aan de teugel" vraagt, creëer je een probleem naar beneden toe dat daarna weer moet worden opgelost omhoog. En vaak komen ze dan juist van het achterbeen af.
Voordat je een corrigerende oefening inzet of een hulp geeft, moet je je dus eerst bewust zijn van dat je de lengte van de hals respecteert en niets doet om het paard naar beneden te krijgen. Want dat zorgt ervoor dat je daarna allemaal hulp moet geven om hem van de voorhand af te krijgen. Je correctie mag alleen worden toegepast als je het probleem niet zelf eerst hebt veroorzaakt.
Als je zegt "ik heb het vroeger veroorzaakt en wil het nu oplossen," dan zijn daar hele fijne tools voor. Maar ook daarbij is het belangrijk dat je niet probeert om je paard met druk aan de voorkant te rijden. Houd wel contact en laat de oefeningen hun werk doen.
Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.