De 7 scheefheden bij paarden: oplossingen voor rijtechnische problemen

Ieder paard is scheef. De een alleen een beetje meer dan de ander. Veel rijtechnische uitdagingen hebben te maken met één van de zeven scheefheden. Je training zou erop gericht moeten zijn om de scheefheid te verminderen. Dit noemen we rechtrichten. Met het rechtrichten wil je de balans van je paard verbeteren en de ongelijkheid in de scheefheden verminderen. Wanneer je hier rijtechnisch onvoldoende rekening mee houdt, dan kan de scheefheid vergroten. Dit kan voor grote problemen zorgen bij je paard. Afhankelijk van het type paard kan dit zorgen voor fysieke problemen of gedragsproblemen.
Wanneer paarden scheef zijn, is dit altijd als eerste te merken aan de rijtechnische uitdagingen die je ondervindt. Denk bijvoorbeeld aan lastiger afwenden naar links of naar rechts, een zwaarder contact op één teugel of het juist niet aannemen van de ander, dat je als ruiter naar buiten zakt of dat je zadel vaak scheef ligt. Maar ook een zwaardere aanleuning of vertragen of versnellen in een wending kan duiden op scheefheid.
Wanneer je deze rijtechnische problemen niet benadert vanuit het rechtrichten, dan kan de scheefheid groter worden. Je paard gaat zich meer vasthouden en wordt schever of stijver. Wanneer dit proces dan doorgaat en niet bij de kern aangepakt wordt, dan ga je het volgende stadium in. Dat is bij het ene paard fysieke klachten of blessures en het andere paard kan gedragsproblemen ontwikkelen zoals staken of steigeren.
Welk type paard leidt tot fysieke klachten?
Wanneer we kijken naar de 5 elementen en de bijpassende karaktereigenschappen, dan kunnen we dit als volgt onderverdelen:
Het houtpaard: Het houtpaard is een vechter en gaat graag de strijd aan. Is extravert en heel duidelijk in zijn mening. Dit type paard gaat voor je door het vuur, maar zal ook uitgesproken zijn naar buiten toe wanneer hij in de problemen komt. Dit type paard zal zich dus kunnen uiten naar buiten toe en in verzet komen. Dat kan vertaald worden als gedragsprobleem, omdat hij in zijn uiting kan steigeren, staken of bokken.
Het vuurpaard: Het vuurpaard is ook expressief naar buiten. Dit paard houdt van aandacht en is vol vuur/energie. Ook dit paard zal, wanneer het in de problemen komt door scheefheid, in verzet kunnen komen. Explosief en duidelijk naar buiten gericht.
Het aardepaard: Het aardepaard daarentegen is veel gemoedelijker. Een aardepaard of pony is spaarzaam met zijn energie. Hij zal dus eerder vertragen, sloom worden of stil gaan staan. Wanneer je hem daarop aanspreekt, kan het zijn dat hij wel weer wat doorloopt, maar als de scheefheid niet aangepakt wordt, dan loopt hij een groot risico om fysieke problemen te ontwikkelen. Lijdzaam draagt hij het ongemak tot hij zelf daar aan onderdoor gaat.
Het metaalpaard: Dit type paard is een no-nonsense paard. Hij houdt ervan om te werken. Geef hem een taak en hij voert hem uit. Dit is geen expressief naar buiten gericht paard. Gelijkmatig in zijn energie en als hij in de problemen komt, dan trekt hij zich terug in zichzelf. Ook dit paard loopt een vergroot risico op fysieke blessures wanneer er niet op tijd gewerkt wordt aan het verminderen van zijn scheefheid.
Het waterpaard: Dit paard is van nature wat angstig. Ieder paard is een vluchtdier, maar het watertype is nog een beetje meer. Dit paard kan, wanneer hij in de problemen komt door scheefheid, vluchten in snelheid of erg schrikkerig/angstig worden.
Bij alle types paarden start het dus met rijtechnische uitdagingen. Wees dus als ruiter alert hierop en pak de oorzaak van je uitdagingen aan de longeerlijn of onder het zadel bij de kern aan. Dat voorkomt dat de problemen groter worden en fysiek zichtbaar worden (schouderkreupelheid, hoefkatrolontsteking, peesblessure, etc.) of dat je paard gedragsproblemen ontwikkelt als noodkreet voor het vastlopen in het lichaam.
Ben jij nog niet bekend met de 7 scheefheden? Of ben je benieuwd welke rijtechnische symptomen er allemaal verwijzen naar scheefheid? Bekijk dan onze checklist achterin het gratis e-book.
Het e-book "Rechtrichten" kun je downloaden bij de gratis tools op de website www.dressuurnatuurlijk.nl.
Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.