Leer je paard zijn gewicht naar achteren te verplaatsen voor balans

De meeste paarden lopen van nature met meer gewicht in de voorhand. Dit is handig tijdens het grazen, want hierdoor zetten ze iedere keer een pas naar voren, waardoor ze bij een nieuw stukje gras komen. Dit is dus heel functioneel voor je paard als hij in de wei loopt.
Tijdens het rijden kan dit echter ervoor zorgen dat zijn voorbenen eerder overbelast raken (het gewicht van de ruiter komt er dan nog bij). Dit kan voor blessures zorgen aan de voorbenen en jou als ruiter ook rijtechnische uitdagingen geven. Denk hierbij aan snelheid maken, steun zoeken in de teugels, zwaar op de hand of moeilijk te vertragen.
Wil je je paard gezond en licht blijven rijden, dan is het van belang dat je je paard leert om zijn gewicht naar achteren te verplaatsen. De uitdaging hierin is dat je de bovenlijn lang houdt (voorwaarts-neerwaarts tendens) en dat je het frame van je paard compacter maakt door het sterker en buigzamer maken van de achterhand. Hiervoor zal je paard zijn bekken moeten kantelen en zijn dragende achterbeen onder het zwaartepunt moeten zetten.
Door in de training van je paard te werken aan de lengtebuiging en in de zijgangen kun je hem uitnodigen de bovenlijn los te laten en zijn balans te vinden in het dragende achterbeen.
We kunnen kiezen tussen zijgangen voor het binnen- of voor het buitenachterbeen.
Zijgangen voor het binnenachterbeen zijn:
- schouderbuitenwaarts
- schoudervoor/schouderbinnenwaarts
Zijgangen voor het buitenachterbeen zijn:
- travers
- renvers
- appuyement
- (werk)pirouette
Wanneer je paard op de cirkel en op de rechte lijnen kunt werken in een goede lengtebuiging en een voorwaarts-neerwaarts tendens, dan kun je starten met de zijgangen om hem te leren zijn gewicht meer terug naar achteren te plaatsen, zonder zijn bovenlijn korter te maken.
Het werken in de zijgangen kan in meerdere trainingsonderdelen:
- werken aan de hand
- aan de dubbele lange lijnen (menpositie)
- werken aan de lange teugel
- onder het zadel
Keus genoeg, en juist de afwisseling in de trainingsonderdelen zorgt ervoor dat je jouw oog, gevoel en timing kunt ontwikkelen!
Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.