Scheefheid & rechtrichten - ongelijke paslengte tussen voor en achter.

Hét online trainingscentrum voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Instructeursopleiding
Blog overzicht

Maakt jouw paard gelijke passen voor & achter?

klassieke dressuur rechtrichten Aug 11, 2021

Tijdens het trainen streef je als ruiter naar het verbeteren van de balans, draagkracht & harmonie. Om dit te bereiken is de paslengte tussen de voor en achterbenen een belangrijke factor. Ongelijke paslengte tussen de voor en achterbenen komt regelmatig voor. De passen van de voorbenen zijn dan meestal groter dan de passen van de achterbenen. Met name de draagfase naar voren van het achterbeen wordt dan afgekort.

Deze draagfase naar voren is wel van essentieel belang in het vinden van de balans op het achterbeen. Wanneer de draagfase verkort wordt, dan kan het achterbeen niet meer voldoende richting het zwaartepunt stappen. Dat is nodig om zijn balans te vinden in de wendingen, oefeningen en op de rechte lijnen. Wanneer het achterbeen deze functie niet kan vervullen, dan zal het paard op een andere manier zijn balans moet houden. 

Dat kan op verschillende manieren en vaak ook in combinatie:

  • Op de schouder met zijn hoofd/ hals wat naar buiten.
  • Op de teugels en in de hand van de ruiter.
  • Hij zet zich vast in het lichaam en compenseert in zijn lijf op spierkracht en tegendruk.

Maar... zul je wellicht denken, hoe kan ik als ruiter dan de paslengte beïnvloeden? Dit kun je zowel in het voordel als in het nadeel van je paard. Het beïnvloeden in het nadeel gaat vaak onbewust. Daarom is het belangrijk dat je weet dat de lengte van de hals en je hand hier een groot aandeel in hebben. 

Wanneer de lengte van de hals te kort is en/ of je hand het binnenachterbeen blokkeert dan kun je de paslengte negatief beïnvloeden. Op het moment dat het achterbeen naar voren komt in de draagfase, dan is het belangrijk dat hij hierin niet gehinderd word.

Door in je rijden naar harmonie te streven in overeenstemming met de biomechanica van je paard, voorkom je dat je tegen zijn natuurlijke beweging in aan het trainen bent. Je ontwikkelt zijn natuurlijke beweging en verbeterd de balans & draagkracht. Het resultaat? Een soepel, sterk, krachtig en trots paard wat met plezier zijn werk kan doen.

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.