Plat door de bocht?

Hét online trainingscentrum voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Instructeursopleiding
Blog overzicht

Plat door de bocht?

dressuur klassieke dressuur natural horsemanship onbalans paardrijden rechtrichten scheefheid Sep 19, 2023

Snijd jouw paard de bochten af? Valt ie als het ware naar binnen?

Ieder paard zal vanuit nature zijn balans regelen door op de binnenschouder te vallen en ter compensatie zijn hoofd/ hals naar buiten te brengen. Niet altijd zo sterk als het paard op de foto maar wel in min of meerdere mate.

En dat is prima, hij kan zich er goed mee redden in de weide of op de steppe.

De wrijving komt, wanneer je als ruiter hierop gaat zitten en bochten of wendingen wilt rijden (rijbak) en als reflex gaat tegen hangen. Wel eens achterop een motor gezeten en voor het eerst een bocht in gegaan? Je eerste reactie is vaak om tegen te gaan hangen. Nou, dat probeer je 1 maal en een tweede keer mag je niet meer achterop van de bestuurder .

Je paard kan helaas niet vragen om af te stappen. Hij zal het je op een andere manier duidelijk proberen te maken. Bv door erg te vertragen, of te versnellen, of om zijn hoofd omhoog te brengen, of de bocht af te snijden.

Deze onbalans staat los van zijn links of rechts gebogen zijn maar is de natuurlijke balans t.o.v de rijtechnische balans. De uitdaging in de rijkunst is om zijn natuurlijke balans om te scholen naar een rijtypische balans , waarbij je paard leert zich te buigen ipv te vallen.

Dat maakt het een heel stuk aangenamer voor zowel jou als je paard!

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.