Hét online trainingscentrum voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Blog overzicht

Het "pauze hokje"

dressuur klassieke rijkunst natural horsemanship paardrijden pauze hokje ruiter Sep 25, 2023

Soms kan het fijn zijn om in je werk wat rustmomenten in te bouwen. Dit kan tijdens het grondwerk, het beleren, maar ook onder het zadel. Wat ik zelf erg fijn vind om te werken is "het pauzehokje". Dit is een denkbeeldige plek (kan overal zijn), waar je je paard neer kan zetten, op afstand met een lage hals, om even te pauzeren.

Dit kan jou en je paard enorm helpen om even alles te verwerken en een rustmoment te hebben. Op de grond kan je dit in stappen aanleren:

Voorbereidende oefeningen: wegzetten achterhand vanaf de cirkel, jouw ruimte vrijmaken, achterwaarts en de oefening om zijn hals te laten zakken. Hier kun je dan een combinatie van maken wat resulteert in "het pauzehokje".

  1. Vanaf de cirkel zet je zijn achterhand weg, zodat hij tegenover je komt te staan.
  2. Je vraagt je paard door je ademhaling (inademen), energie (omhoog), houding (groot maken) en leidende hand (omhoog), energie via de lijn of leadrope (klingeltje naar hem toe) achterwaarts.
  3. Als hij weer stilstaat op 2-3 meter afstand, dan vraag je door je leidende hand naar beneden te bewegen met de lijn erin, aan je paard om je hand te volgen en zijn hals te laten zakken. Reageert hij hier (nog) niet op, dan loop je 1 pas naar hem toe en vraagt het opnieuw. Reageert hij nog niet? Dan loop je nog een pas naar hem toe en vraagt het opnieuw. Je kunt doorschuiven tot je naast hem staat.
  4. Daarna schuif je zelf weer terug naar de plek waar je vandaan kwam.
  5. In deze oefening is het belangrijk dat je hem rustig laat zien wat je wel wilt en daarna weer teruggaat naar je uitgangspositie, 2-3 meter van hem af.

De paarden vinden het vaak ook erg prettig en wanneer ze begrijpen wat de bedoeling is, vinden ze er echt rust in.

Tijdens het beleren, zeker voor paarden die erg sensibel zijn, merk ik vaak dat ze zelf al graag naar het pauzehokje willen als het voor hen erg spannend wordt.

We hebben een keer gehad dat we aan het werk waren met een zeer sensibel, onzeker en vluchtgevaarlijk paard. De ruiter zat er net voor de 2de of derde keer op en toen...... werd er geschoten door jagers. En wat deed hij? Hij verschoot naar voren, opzij, door de knieën en ..... in zijn pauzehokje! Wat waren we blij dat we hem dat geleerd hadden.

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.