H├ęt online trainingscentrum voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Blog overzicht

Je mindset als trainer

blog dressuur klassieke dressuur mindset natural horsemanship ruiter trainer Jun 02, 2020

Je belangrijkste tool als trainer heb je altijd bij je, kost niets en is ruimschoots voor handen, bij iedereen.......

Deze tool maakt het verschil of jij en je paard plezier hebben in de training, genieten van de weg  en uitdagingen rustig aangaan en overwinnen.....

Het geheim? Je mindset!

In de training met je paard ben je vaak geneigt om te denken in einddoelen. Gaat het nog niet zoals je voor ogen hebt, dan kun je heel snel ontevreden zijn omdat het daar nog niet aan voldoet en het daardoor nog niet goed genoeg is.

Als trainer is het dus belangrijk om het grote geheel te zien. Het doel waar je naar toe werkt en zeker ook de stapjes in het leerproces van jou en je paard om naar je doel toe te werken. Wanneer je werkt in kleine stapjes de juiste richting op, dan worden deze kleine stapjes al vlot een pad wat je aflegt en een weg die je volgt. Door te denken in kleine stapjes, kun je tevreden zijn met wat er op dat moment goed gaat. Dit motiveert jezelf en je paard enorm.

Wanneer je niet tevreden bent, dan voelt je paard dit ook. Hij merkt dat je niet blij bent en zal zelf ook minder plezier gaan beleven aan de trainingen. Draai je het om en zorg je dat jullie beide eerst plezier beleven aan de trainingen, dan kijk je beide uit naar de volgende training. Hierdoor wordt het makkelijker om regelmaat en structuur te brengen in je training.

Regelmaat, plezier en kleine stappen de goede kant op zorgen voor motivatie en uiteindelijk grote stappen naar je doel.

Je training begint al voordat je de bak in komt. Heb je alle spanning losgelaten van die dag? Neem je geen bagage mee van eerdere situaties? Wanneer je merkt dat je toch nog wat bagage hebt, kun je een onspanningsoefening doen voordat je met je paard aan het werk gaat. Dit zorgt ervoor dat je paard niet 'opgezadeld' word met emoties en negatieve energie waar hij niets mee kan en niet begrijpt waar dit vandaan komt.

Helemaal zen? Dan doorloop je nog een keer de planinng voor wat je wilt doen die dag. Visualiseer wat je graag wilt doen. Hoe ziet het eruit? Hoe voelt het? Ligt de nadruk die dag op een actieve energie? Of op de eerste passen travers? Welk beeld hoort daarbij? Hoe voelt het wanneer je paard met een actieve energie draaft? Welk gevoel geeft het jou?

Wanneer je dit voor jezelf helder hebt, wordt het veel makkelijker voor jou en je paard om hier naar toe te werken in je training. Je hebt immers een duidelijk beeld van wat je wilt.

En heb je ondanks je goede voorbereiding toch (onvoorziene) uitdagingen? Zet je paard even stil, adem een keer goed uit, glimlach en overdenk de situatie. Wat kun je veranderen? Wat kun je anders doen?

Wees mild in het vergeven van onvolkomenheden, wees duidelijk in wat je bedoelt en royaal met belonen. Laat ze meedenken, onderzoeken, ervaren en trots zijn wanneer het lukt. Dan kijk je beide uit naar de volgende training.

Als personaltrainer van je paard werk je zowel aan de fysieke als aan de mentale groei van je paard!

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.