Kat in de zak?

Hét online trainingscentrum voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Instructeursopleiding
Blog overzicht

Kat in de zak?

aankoop nieuw paard paard paard kopen paardeneigenaar paardenliefhebber verkoop Jun 02, 2020

Waarom veranderen sommige paarden na aankoop van gedrag en/ of karakter?

Je bent op zoek gegaan naar een nieuw paard. Je wist precies wat je zocht en hebt meerdere paarden gezien, voordat je tegen dat ene paard aanliep. Dat is hem! Hij voldeed precies aan je verwachtingen wat je zocht in een paard en hij kwam ook nog goed door de aankoopkeuring heen. Je bent meerdere keren heen gegaan om hem beter te leren kennen en je had een goed contact met de verkoper. De datum van overdracht nadert en dan hij komt aan op zijn nieuwe stal, zijn nieuwe thuis.

En dan....... blijkt in de dagen/ weken erna dat hij heel ander gedrag laat zien dan dat hij getoond heeft bij zijn vorige eigenaar. Zijn karakter en gedrag lijken helemaal niet op dat rustige vriendelijke paard wat je in eerste instantie gekocht dacht te hebben. Kat in de zak? Bedonderd door de verkoper? Was hij gedrogeerd?

Dat kan maar hoeft helemaal niet!

Het gebeurt vaak dat paarden na aankoop heel ander gedrag of karakter laten zien in de dagen/ weken erna. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren.

Stress na verhuizing

Wanneer een paard verkocht wordt, dan verandert er veel voor hem. De manier van huisvesten, andere routine, andere mensen en het achterlaten van zijn vertrouwde omgeving.

Het ene paard gaat hier makkeijker mee om dan het andere paard. De minste kans op verrassingen heb je wanneeer de manier van huisvesten, omgang en training overeenkomt met hoe jij dit gaat doen.

Van een 'afgesloten' paard naar een 'open' paard

Komt een paard van 23 uur op stal naar in ene de hele dag buiten, dan geeft dit veel verandering voor hem. Mijn ervaring is dat ze dan 'wakker' kunnen worden en even heftiger gedrag kunnen laten zien.

Ook bij jonge paarden die een aantal weken/ maanden in het beleerproces zitten willen nog wel eens 'wakker' worden na verkoop.

Voor jonge paarden in de leeftijd 2,5 tot 6 verandert er heel veel in hun leven. Ze krijgen te maken met heel veel nieuwe indrukken. Het proces van zadelmak maken, door rijden, trailerladen, mischien op buitenrit geeft heel veel indrukken te verwerken. Als reactie hierop kunnen ze zich wat afsluiten.

Worden ze verkocht in die periode, dan kan het voorkomen dat ze door verandering van omgeving en routine als het ware 'wakker' worden.

Het wakker worden kan gepaard gaan met opgekropte emoties die er wat ongeleid uitkomen. Tijd geven om te wennen aan de nieuwe situatie en routine kan het paard helpen zich aan te passen. Begin bij het begin en verwacht niet verder te gaan waar de vorige eigenaar gebleven was.

Even terug naar rust en duidelijkheid in de omgang en het leiderschap en daarbij laten zien wat je wel wil. Het nemen van leiding in deze situatie geeft het paard rust, waardoor hij zich veilig kan gaan voelen. Deze periode kan variëren van een paar weken tot één tot twee maanden. Na een maand of drie zijn de meeste paarden gewent aan de nieuwe situatie.

Ook voor paarden die uit het buitenland komen geldt dat ze even tijd nodig hebben om te acclimatiseren. In deze periode is het goed om wel dagelijkse routine op te bouwen maar geen nieuwe dingen erbij aan te bieden. Zodat het emmertje niet overloopt.

Koop je een paard in het buitenland en wil je hem laten beleren? Laat hem eerst even een aantal weken aclimatiseren op je eigen plek, voordat je hem wegbrengt naar een trainingsstal. Dit geeft je paard de gelegeheid om eerst te wennen, voordat er nieuwe dingen bij komen.

Wel doen:

  • dagelijkse routine inbouwen
  • rustig en duidelijk leiding nemen
  • grenzen aangeven
  • tijd geven om te wennen
  • nadruk leggen op rust in de omgang
  • veel tijd buiten laten doorbrengen in de buurt van soortgenoten
  • rustig wat werk op de grond geven (longeren , grondwerk, loswerken)
  • hulp inschakelen wanneer het gedrag gevaarlijk wordt van een instructeur/trainer die gespeciaiseert is in omgang, gedrag of Natural Horsemanship

Wanneer de onrust, verwarring en opgekropte emoties plaats maken voor rust, vertrouwen en veiligheid, dan is de kans groot dat je weer het vriendelijke paard treft waar je in eerste instantie voor gevallen was. Veel plezier samen!

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.