Freeze

Hét online trainingscentrum voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Instructeursopleiding
Blog overzicht

Freeze

4 f's faint fight flight freeze natural horsemanship paard trainen Sep 29, 2023

Heb jij een (jong) paard dat nog wat traag reageert op de hulpgeving of nog wat flegmatiek lijkt? Misschien dat dit stuk jou kan helpen om te begrijpen waarom jouw paard zo reageert.

Paarden kunnen op 4 manieren omgaan met een situatie die voor hun spannend is: de flight (vlucht), de fight (vechten), freeze (bevriezen) en de faint (verlies controle ledematen).

De flight en de fight zijn vaak duidelijk te herkennen, omdat deze reactie voor de ruiter vaak de grootste problemen geeft. De freeze wordt echter vaak over het hoofd gezien " hij lijkt zo braaf ". Deze situatie kan ook langere periode aanhouden zonder dat het escaleert. Mits je de druk niet verder opvoert.

Hoe kan je de freeze herkennen?

* je paard lijkt wel erg braaf
* traag in beweging
* zijn ogen knipperen minder en hij lijkt wat te "staren"
* trage reactie op de hulpgeving

Hoe om te gaan met de freeze? Realiseer je dat alle nieuwe dingen die je je paard leert, indrukken zijn die je paard moet verwerken. Geef hem die tijd! Hoeveel? Dat is verschillend per paard. Blijf rustig in hetzelfde onderdeel werken en ga tussendoor weer een stapje terug naar een oefening of onderdeel waar je paard comfortabel in is.

Werk in het onderdeel tot je merkt dat je paard weer 'wakker" wordt. Dan pas is je paard klaar om (bewust) verder te gaan met de volgende stap. Soms kan dit tijdens dezelfde training nog, soms duurt het een aantal dagen en soms enkele weken.

Hoe merk je dat je paard wakker is en klaar is met het verwerken van het voorgaande? Er zijn een aantal signalen die je in de gaten kunt houden:

* zijn ogen worden meer levendig
* zijn mond word levendiger en hij kan wat kauwen en likken
* hij krijgt meer interesse in de omgeving en de wereld om hem heen
* zijn bewegingen worden actiever en hij lijkt meer "vanzelf" te gaan lopen

Wat is niet handig om te doen?

* door blijven gaan met nieuwe dingen aanbieden en de druk op blijven voeren. De kans bestaat dat zijn emmer "vol" loopt en dat hij vandaar uit in een andere reactie geforceerd word. Bv vluchten of vechten. Dit levert veel meer gevaar op voor jou als ruiter en beschaamt het vertrouwen van je paard.
* blijven drijven om hem meer voorwaarts te vragen. Bij jonge paarden vraag je enkel voorwaarts om te gaan stappen of draven en dan laat je ze lopen in het tempo wat op dat moment hun initiatief is. Alleen wanneer ze terug zakken naar een lagere gang of stil komen te staan vraag je opnieuw om voorwaarts te gaan.

Dit laatste is misschien wel het grootste geheim om bij jonge paarden niet te verzanden in iedere pas drijven.

Echt, zodra ze uit de freeze komen gaan ze uit zichzelf in een normaal arbeidstempo lopen. Zonder dat je ze hoeft bij te drijven! En het fijne is, je hoeft je paard en jezelf dan later ook geen vervelende gewoonten (iedere pas moeten aandrijven) af te leren. Hoe gaaf is dat!

Wil je toch graag wat extra energie? Zet het hek van de bak open en rij een rondje erf en weer terug de rijbak in. Dit kan enorm helpen om wat extra energie te verkrijgen zonder dat je hier voor hoeft te drijven. En het is nog leuk en afwisselend ook.

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.