HĂ©t online trainingscentrum voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Blog overzicht

Lengtebuiging, wat is het?

May 26, 2024

Lengtebuiging; wat is het & welke invloed heeft het in je training?

In Jip & Janneke taal is lengtebuiging de zijdelingse buiging. Oftewel de linker lengtebuiging of de rechter lengtebuiging. De lengtebuiging loopt van het puntje van de staartwortel (de laatste wervel) tot het puntje van de neus. Het gehele paard wil je gelijkmatig gebogen hebben  conform de straal van de looprichting.

Waarom noem ik het puntje van de neus en niet de atlas of aanhechting van de schedel? Praktisch loopt de wervelkolom van het paard tot de eerst wervel, de atlas. Echter wanneer we in de training kijken naar wat een paard nodig heeft om in balans te kunnen ontspannen, zie ik vaak dat juist de compensatie bij onbalans gedaan wordt op het einde van de wervelkolom; de staart of het hoofd. En wanneer het paard het hoofd naar buiten kantelt, dan weet je dat er ergens in de lengtebuiging een knik zit, dus dat de lengtebuiging niet geheel zuiver is.

Hoe ziet een goede lengtebuiging eruit? Visualiseer hierbij het figuur dat je wil rijden met lengtebuiging en zie het beeld voor je hoe je paard meegebogen is in de looprichting en straal van het figuur van het puntje van de staart tot het puntje van de neus. Ik zal 2 voorbeelden geven;

👉Wanneer je linksom over de hoefslag rijd, dan heeft je paard óók een lengtebuiging. Je rijd dan in de linker lengtebuiging ookal ga je "gewoon" rechtdoor. Het is dan natuurlijk wel hele kleine lengtebuiging, bijna niet zichtbaar. De looprichting van je paard gaat dus rechtdoor maar gevoelsmatig zou je ieder moment kunnen afwenden naar binnen. Dit gevoel van ieder moment kunnen afwenden naar binnen is je lengtebuiging op de rechte lijn.
👉Cirkel 10 meter rechtsom; Ook hier streef je naar een lengtebuiging. Een lengtebuiging rechtsom conform de straal van de cirkel. De lengtebuiging op de cirkel is een stuk meer dan de lengtebuiging op de rechte lijnen.

Zo heeft ieder figuur een eigen mate van lengtebuiging. Dit is afhankelijk van of het gebogen of een rechte lijnen zijn en de mate van ronding. De zijgangen vermeerderen ook de lengtebuiging. De hoek van de zijgang en de looprichting bepalen dan de mate van lengtebuiging.

Wat je nog meer kan helpen is om jezelf de volgende vragen te stellen: Hoe voelt het als je paard een goede lengtebuiging heeft?Hoe voelt het wanneer je paard in balans, meegebogen is met de looprichting en de straal waarop je rijdt? Hoe voelt het in je zit? Hoe voelt je paard onder je? Hoe voelt de manier waarop hij beweegt? Hoe voelt het teugelcontact?

Lengtebuiging is onderdeel van het thema evenwicht & balans bij je paard. Dit kan enkel met zachte hand en op uitnodiging verkregen worden. Langzaam werk je iedere training een stapje dichter naar een goede lengtebuiging toe.

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.