H├ęt online trainingscentrum voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Blog overzicht
 

Valkuil #3 tijdens het beleren

beleren loswerken natural horsemanship nieuw paard trainer Oct 16, 2023

Wanneer je begint met het beleren is alles nieuw voor je paard. Voor mij is het belangrijk dat ik start met hem aan te spreken in zijn eigen taal. De taal van de kudde. Dit kent hij vanuit het contact dat hij met zijn soortgenoten heeft gehad en waarmee hij is opgegroeid. 

Zorg ervoor dat je zelf bekend bent met het leidend en drijvend gevoelig gebied, afstand vergroten en verkleinen, de invloed van je eigen houding, energie, intentie, ademhaling, de hoek van 90 graden, de invloed van je looprichting en hoe je deze kunt inzetten in de communicatie met je paard en het geven van leiding.  

Wanneer je in zijn taal afspraken hebt gemaakt kun je hem gaan helpen in het leren van nieuwe dingen. Veel miscommunicatie ontstaat door zijn reacties en gedrag verkeerd in te schatten, op de verkeerde momenten de druk te verhogen, niet consequent te zijn, ruis in je lichaamshouding of onduidelijkheid in de hulpgeving. Door miscommunicatie kan een situatie escaleren, terwijl dit niet nodig is. Leer om bewust om te gaan met de signalen die je uitzend en leer je paard lezen in zijn gedrag. Dat scheelt een hoop stress!

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.