Hét online trainingscentrum voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Blog overzicht
 

Valkuil #1 tijdens het beleren

beleren faint fight flight freeze nieuw paard trainen Oct 07, 2023

Met stip op nummer 1! Het zadelmak maken gaat goed. Na één of twee weken zit de ruiter er al op. Dan ‘plotseling uit het niets’ explodeert het paard. De trainer of eigenaar begrijpt er niets van. Hij was juist zo braaf en alles ging erg vlot en voorspoedig. Om te begrijpen wat hier is gebeurd, is het belangrijk dat je bekend bent met de vier vormen van omgaan met spanning bij paarden.

  1. Flight: het vluchten. Paarden zijn vluchtdieren en wanneer het voor hen spannend wordt, kunnen ze het op een lopen zetten. In het groot wordt deze meestal wel herkend (het op de vlucht slaan). In het klein zijn het signalen zoals: versnellen, willen omdraaien en door of over je heen willen lopen.

  2. Fight: het vechten. Hier valt het bokken, staken, steigeren en de aanval inzetten onder. Ook deze manier van omgaan met stress is duidelijk naar buiten gericht en dus goed herkenbaar. Kleinere signalen kunnen zijn: brutaal worden, vechten tegen de lijn, vechten tegen de hand van de ruiter, achteruit lopen en constant de grenzen opzoeken.

  3. Freeze: het bevriezen. Dit is een stressreactie die naar binnen slaat en daardoor snel over het hoofd gezien of niet herkend wordt. Dit zijn de paarden die zich naar binnen keren waardoor ze ‘rustig’ overkomen. Als je hier weet van hebt, kun je het herkennen aan het gebrek aan interesse in de omgeving, de vertraagde reacties en het verminderen van het knipperen van de ogen.

  4. Faint: flauwvallen - verlies van controle over de ledematen. Deze reactie is ook naar binnen toe en zorgt ervoor dat je paard zijn controle verliest over de beenzetting en coördinatie. Soms staan ze echt te knikken op de benen of gaan ze letterlijk liggen. Wanneer je paard dus uit het ‘niets’ explodeert, dan is de kans erg groot dat hij door alle indrukken afgesloten was en dus in de freeze-fase zat. Hij onderging alle indrukken totdat zijn emmer vol zat. Daarna knalde hij eruit in de fight- of flight-fase.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je je paard goed ‘leest’ tijdens het beleerproces en dat je hem leert omgaan met nieuwe situaties. Dit betekent ook dat hij tijd moet krijgen om alles te verwerken en zijn emmertje te legen voordat je verdergaat met het aanbieden van nieuwe dingen.

Hiermee voorkom je dat hij voor jou onvoorspelbaar gedrag gaat vertonen en zorgt ervoor dat hij open blijft staan voor nieuwe indrukken. Leer hem leren! Zorg dat een belangrijk onderdeel van je training de intrinsieke motivatie wordt van je paard. Dat je paard het leuk vindt om samen met jou nieuwe dingen te ontdekken. Zo wordt beleren plezier voor twee!

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.