Over DressuurNatuurlijk

Astrid van der Ploeg heeft DressuurNatuurlijk in 2004 opgericht. Ruim 25 jaar geleden is zij begonnen met zich te verdiepen in de omgang en training van paarden die een ‘extra uitdaging’ hadden. Paarden die moeite hadden met het aangaan van contact, paarden die angst hadden, paarden met agressie, paarden die ongewenst gedrag lieten zien op de grond of onder het zadel of paarden die (grote) bewegingsproblemen hadden. 1 ding wist ze zeker: er is nog zoveel mogelijk om paarden en eigenaren te helpen! 

Een aantal jaar geleden heeft Marit Veenman zich bij haar aangesloten. Samen werken ze aan een veilige online leeromgeving waar liefhebbers van Natural Horsemanship en Klassieke Rijkunst op elk niveau in kunnen stappen in een programma dat bij hun past.

Waar begin je in je training? Vaak weet je als eigenaar of trainer heel goed wat je zou wilen. Maar dan is de vraag daarna: hoe ga je tot het gewenste resultaat komen op een manier die goed voelt en bij je past? Ondertussen weten wij heel goed, dat het mogelijk is om èn het gewenste resultaat te bereiken èn hierbij je paard in zijn waarde te laten, hem te motiveren en te laten groeien. Om hem fysiek en mentaal in balans te brengen, zodat het plezier bij beide kan groeien in het contact en in de training.

De kennis die de afgelopen jaren is opgedaan, willen we graag met je delen. We begeleiden je in je zoektocht naar een betere samenwerking met meer harmonie en plezier in je training.

Astrid van der Ploeg

Al vanaf jonge leeftijd heeft Astrid affiniteit voor paarden met gedrags en fysieke problemen. Haar uitdaging is deze te helpen verbeteren met gerichte training. Zowel mentaal als fysiek. Astrid heeft verschillende opleidingen en stromingen gevolgd allemaal gericht op natural horsemanship, paardengedrag, bewegingsproblemen, Academische Rijkunst en Klassieke Rijkunst.

Op twintig jarige leeftijd is ze begonnen met een autorijschool. Dit heeft ze twaalf jaar met veel plezier gedaan naast de paarden. Uiteindelijk heeft ze de keus gemaakt om full time in de paarden verder te gaan. De didactische vaardigheden en het werken met een lesplan komen ook in het lesgeven aan ruiters erg van pas. Gestructureerd werken naar een doel, met oog voor persoonlijke invulling.

Daarna heeft ze twaalf jaar lang het trainings- en opleidingscentrum gerund dat gevestigd was in de Westbeemster. De nadruk hier lag op het trainen van paarden met fysieke of gedragsproblemen, revalidatie, het beleren van (her)starters en het opleiden van ruiters.

In 2014 is er bij haar de ziekte van lyme geconstateerd. De periode daarna heeft in het teken gestaan van haar herstel. Dit heeft grote gevolgen gehad voor haar gezondheid. Eind 2019 is er dan ook gekozen om het wat rustiger aan te doen. Samen met Marit richt ze zich nu op het doorontwikkelen van de online lesstof. Iets wat ze met veel plezier doet! 

Marit Veenman

Marit kwam in 2012 stage lopen bij Dressuurnatuurlijk en is daarna nooit meer weg gegaan :). De eerste jaren had ze het vooral druk met stalwerk en puber zijn. Daar kwam verandering in toen ze met haar eigen pony Ariël thuis tegen uitdagingen aan liep, die ze samen met andere specialisten niet opgelost kreeg. Het werd zelfs zo erg, dat er gesproken werd over stoppen met behandelen en niet meer verder gaan. 

Als laatste mogelijkheid bood Astrid aan om Ariël naar Dressuurnatuurlijk te brengen en mee te laten doen aan een vier daagse training voor revalidatie. Daar kwam een opening in de problematiek en werden de eerste stappen g─ôzet richting herstel. 

Daarna was Marit haar interesse gewekt voor de manier waarop er gewerkt werd met paarden en ruiters bij DressuurNatuurlijk. 

De afgelopen jaren heeft ze enorme sprongen gemaakt in haar ontwikkeling. Wijsneus, leergierig, sherlock en doorzetter zijn termen die haar goed beschrijven. Haar enorme wilskracht en doorzettingsvermogen in combinatie met het rijden en trainen van veel verschillende paarden de afgelopen jaren, hebben er voor gezorgd dat ze enorm gegroeid is. In 2018 heeft ze haar instructeursdiploma behaald bij DressuurNatuurlijk en haar eigen bedrijf opgericht: Marit Veenman training & instructie. Het trainen en lesgeven doet ze met veel plezier!

Daarnaast werkt ze samen met Astrid aan het doorontwikkelen van de online lesprogramma's en trainingen.

Visie van DressuurNatuurlijk

DressuurNatuurlijk richt zich door middel van het aanbieden van online programma's op het verspreiden van kennis en vaardigheid in de omgang, training, klassieke rijkunst, revalidatie, beleren en het oplossen van gedragsproblemen.

Door het vergroten van je kennis en vaardigheid kan de harmonie en het plezier in de samenwerking tussen jou en je paard verder groeien.
Of je passie nu recreatief rijden, wedstrijdgericht, klassieke rijkunst of academische rijkunst is!

De gemiddelde leeftijd van het sportpaard in Nederland ligt rond de 7 jaar. Door het vergroten van de kennis en de vaardigheid over het werken met rechtrichtende buigingsarbeid, evenwicht en balans willen we een bijdrage leveren aan het verhogen van de levensduur van het paard.

Hierdoor kan het paard langer in het arbeidsproces blijven en met plezier zijn werk doen.

DressuurNatuurlijk wil voor jou en je paard een online leeromgeving bieden waar je jezelf kan blijven ontwikkelen. Dit vraagt de wil om altijd te blijven leren op alle gebieden. Zowel op het gebied van alles wat met de paardenwereld te maken heeft (communicatie, trainingsmethoden, behandelwijze etc) maar ook zeker op het gebied van zelfontwikkeling zal er een continu leerproces bestaan.

Eerlijk durven kijken naar je eigen aandeel in wat er gebeurd in de relatie met je paard. Verantwoordelijkheid durven nemen en je gedrag aanpassen. Dat laatste is misschien wel de grootste uitdaging en zal veel betekenen voor jou en je paard!