Zijgangen om meer gewicht te dragen op de achterhand?
Back to Blog

Kunnen zijgangen jouw paard helpen om meer gewicht te leren dragen op zijn achterhand?

Jun 02, 2020

De meeste paarden lopen van nature met meer gewicht in de voorhand. Dit is handig tijdens het grazen, want hierdoor zetten ze iedere keer een pas naar voren, waardoor ze bij een nieuw stukje gras komen. Dit is dus heel functioneel voor je paard als hij in de weide loopt.

Tijdens het rijden echter, kan dit ervoor zorgen dat zijn voorbenen eerder overbelast raken (het gewicht van de ruiter komt er dan nog bij). Dit kan voor blessures zorgen aan de voorbenen en jou als ruiter ook rijtechnische uitdagingen geven. Denk hierbij aan snelheid maken, steun zoeken in de teugels, zwaar op de hand of moeilijk te vertragen.

Wil je je paard gezond en licht te rijden houden, dan is het van belang dat je je paard leert om zijn gewicht naar achteren te verplaatsen. De uitdaging hierin is, dat je de bovenlijn lang houd (voorwaarts-neerwaarts tendens) en dat je het frame van je paard compacter maakt, door het sterker en buigzamer maken van de achterhand. Hiervoor zal je paard zijn bekken moeten kantelen en zijn dragende achterbeen onder het zwaartepunt moeten zetten.

Door in de training van je paard te werken aan de lengtebuiging en in de zijgangen kun je hem uitnodigen de bovenlijn los te laten en zijn balans te vinden in het dragende achterbeen.

We kunnen kiezen tussen zijgangen voor het binnen of voor het buitenachterbeen.

Zijgangen voor het binnenachterbeen zijn:

* schouderbuitenwaarts
* schoudervoor/ schouderbinnenwaarts

Zijgangen voor het buitenachterbeen zijn:

* travers
* renvers
* appuyement
* (werk) pirouette

Wanneer je paard op de cirkel en op de rechte lijnen kunt werken in een goede lengtebuiging en een voorwaarts-neerwaarts tendens, dan kun je starten met de zijgangen om hem te leren zijn gewicht meer terug naar achteren te plaatsen, zonder zijn bovenlijn korter te maken.

Het werken in de zijgangen kan in meerdere trainingsonderdelen:

* werken aan de hand
* aan de dubbele lange lijnen (menpositie)
* werken aan de lange teugel
* onder het zadel

Keus genoeg en juist de afwisseling in de trainingsonderdelen zorgen ervoor dat je jouw oog, gevoel en timing kan ontwikkelen!

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.