Recht zitten op een scheef paard?

Hét online trainingsplatform voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Academy
Back to Blog

Rechtzitten op een scheef paard?

Jun 04, 2021

Oke, nu heb je voor de tweede keer in tien minuten je zadel weer recht gelegd. En de singel nog een gaat je strakker gedaan, want die zal wel te los zitten waardoor het zadel gaat schuiven. Toch?

Wanneer we kijken naar het evenwicht van ruiter en paard dan heb je drie onderdelen die van invloed zijn:

  • je paard
  • je zadel 
  • en jij als ruiter

Wanneer je paard scheef is (en dat is ieder paard!) dan zal je zadel neigen naar de bolle zijde te schuiven. Jij als ruiter wordt uitgenodigd om in te knikken in de korte zijde. Dus bij een linksgebogen paard zal je zadel makkelijk naar rechts schuiven en jij zal makkelijk inknikken aan de linker kant. Je schouders hangen naar links en je bekken zakt naar rechts.

Oke, dat is interessant om te weten maar wat kun je hier nu mee als ruiter? Hoe ga je deze vicieuze cirkel doorbreken? Want wanneer je paard het zadel meeneemt naar één kant en jij zit op het zadel en schuift mee dan wordt de scheefheid en dit proces in stand gehouden. Wie gaat de cirkel doorbreken?

Jij bent natuurlijk degene die de keus kan maken om dit patroon te doorbreken. Echter zul je dan heel bewust je plek moeten kiezen boven je paard en los van het zadel. Natuurlijk komt je zadel later wel weer mee als je recht boven je paard zit. Maar dan blijft jouw balanspunt in evenwicht met je paard en kun je zijn scheefheid en de ligging van je zadel positief beïnvloeden. Bewustwording is de eerste stap in dit proces en zal je helpen grip te gaan krijgen op de situatie. Zonder je zadel steeds vaster te singelen om het schuiven tegen te gaan :).

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.