Loswerken

Loswerken is een trainingsonderdeel waar je uitgenodigt wordt om je te verdiepen in de belevingswereld van je paard. Hoe communiceert hij? Hoe kan ik hier zelf aan deelnemen? Wat kan ik met mijn intentie, energie, houding en looprichting? Hoe kan ik het paard verleiden om me als leider te zien en tot samenwerking te komen?

Is je paard leidend of drijvendgevoelig?

Ieder paard heeft een leidend en drijvendgevoelig gebied. Wanneer je begint in je training op de grond, dan zul je merken dat deze gebieden (vaak) niet even gevoelig zijn. Dit kun je merken aan de reacties van je paard op de inwerking in dit gebied.

Reageert je paard sterker op het drijven? Dan is de kans groot dat zijn drijvendgevoelig gebied groter is dan zijn leidendgevoelig gebied. Merk je dat je veel meer moeite moet doen om het voorwaarts te krijgen en reageert hij heel snel op het vertragen of het van richting veranderen? Dan is de kans groot dat zijn leidendgevoelig gebied groter is.

In je training streef je ernaar om beide gebieden gelijk te krijgen. Zodat je in beide gebieden een kalme en vlotte reactie krijgt.Dit lijkt tegenstrijdig maar het betekend dat het paard niet (meer) vlucht voor de hulpen maar de aanwijzing rustig en vlot oppakt.

Na het verkrijgen van leiderschap en verfijning in de communicatie, is het loswerken ook een mooie manier om ritme en beweging te synchroniseren.

Zelf vind ik het loswerken een onwijs leuk trainingsonderdeel om met de paarden te doen. Het contact, de interactie en de rust die het brengt mentaal. Voor de paarden is het een mooie afwisseling in de training en werken we aan steeds meer verfijning. 

Ben jij bekend met loswerken en wat heeft het jouw en je paard gebracht?

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.