Scheefheid & rechtrichten

Hét online trainingsplatform voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Academy
Back to Blog

Krijgt jouw paard gedragsproblemen of een fysieke blessure bij aanhoudende scheefheid?

Mar 18, 2021

Ieder paard is scheef. De een alleen een beetje meer dan de ander. Veel rijtechnische uitdagingen hebben te maken met één van de zeven scheefheden. Je training zou er op gericht moeten zijn om de scheefheid te verminderen. Dit noemen we rechtrichten. Met het rechtrichten wil je de balans van je paard verbeteren en de ongelijkheid in de scheefheden verminderen. Wanneer je hier rij-technisch onvoldoende rekening mee houdt, dan kan de scheefheid vergroten. Dit kan voor grote problemen zorgen bij je paard. Afhankelijk van het type paard kan dit zorgen voor fysieke problemen of gedragsproblemen. 

Wanneer paarden scheef zijn is dit altijd als eerste te merken aan de rij-technische uitdagingen die je ondervind. Denk bijvoorbeeld aan lastiger afwenden naar links of naar rechts, een zwaardere contact op één teugel of het juist niet aannemen van de ander, dat je als ruiter naar buiten zakt of dat je zadel vaak scheef ligt. Maar ook een zwaardere aanleuning of vertragen of versnellen in een wending kan duiden op scheefheid. 

Wanneer je deze rij-techische problemen niet benadert vanuit het rechtrichten, dan kan de scheefheid groter worden. Je paard gaat zich meer vasthouden en wordt schever of stijver. Wanneer dit proces dan doorgaat en niet bij de kern aangepakt wordt, dan ga je het volgende stadium in. Dat is bij het ene paard fysieke klachten of blessures en het andere paard kan gedragsproblemen ontwikkelen zoals staken of steigeren.

Welk type paard uit het in fysieke klachten?

Wanneer we kijken naar de 5 elementen en de bijpassende karaktereigenschappen, dan kunnen we dit als volgt onderverdelen:

Het hout paard; het hout paard is een vechter en gaat graag de strijd aan. Is extravert en heel duidelijk in zijn mening. Dit type paard gaat voor je door het vuur maar zal ook uitgesproken zijn naar buiten toe wanneer hij in de problemen komt. Dit type paard zal zich dus kunnen uiten naar buiten toe en in verzet komen. Dat kan vertaald worden als gedragsprobleem, omdat hij in zijn uiting kan steigeren, staken of bokken.

Het vuur paard; het vuur paard is ook expressief naar buiten. Dit paard houd van aandacht en is vol vuur/ energie. Ook dit paard zal wanneer het in de problemen komt door scheefheid in verzet kunnen komen. Explosief en duidedelijk. naar buiten gericht.

Het aarde paard daarentegen is veel gemoedelijker. Een aarde paard of pony is spaarzaam met zijn energie. Hij zal dus eerder vertragen, sloom worden of stil gaan staan. Wanneer je hem daar op aanspreekt kan het zijn dat hij wel weer wat doorloopt maar als de scheefheid niet aangepakt wordt, dan loopt hij een groot risico om fysieke problemen te ontwikkelen. Lijdzaam draagt hij het ongemak tot hij zelf daar aan onderdoor gaat.

Het metaal paard; dit type paard is een no-nonsens paard. Hij houdt ervan om te werken. Geef hem een taak en hij voert hem uit. Dit is geen expressief naar buiten gericht paard. Gelijkmatig in zijn energie en als hij in de problemen komt dan trekt hij zich terug in zichzelf. Ook dit paard loopt een vergroot risico op fysieke blessures wanneer er niet op tijd gewerkt wordt aan het verminderen van zijn scheefheid.

Het water paard; dit paard is van nature wat angstig. ieder paard is een vluchtdier maar het water type nog een beetje meer. Dit paard kan wanneer hij in de problemen komt door scheefheid vluchten in snelheid of erg schrikkerig/ angstig worden.

Bij alle type paarden start het dus met rij-technische uitdagingen. Wees dus als ruiter alert hierop en pak de oorzaak van je uitdagingen aan de longeerlijn of onder het zadel bij de kern aan. Dat voorkomt de problemen groter worden en fysiek zichtbaar worden (schouderkreupelheid, hoefkatrolontsteking, peesblessure etc) of dat je paard gedragsproblemen ontwikkelt als noodkreet voor het vastlopen in het lichaam.

Ben jij nog niet bekend met de 7 scheefheden? Of ben je benieuwd welke rij-technische symptomen er allemaal verwijzen naar scheefheid? Bekijk dan onze checklist achterin het gratis e-book.

Het e-book rechtrichten kun je downloaden bij de gratis tools op de website www.dressuurnatuurlijk.nl

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.