Het jonge paard - persoonlijke ruimte en leiderschap

Hét online trainingsplatform voor Natural Horsemanship & Klassieke Rijkunst

Academy
Back to Blog

Het jonge paard - persoonlijke ruimte & veiligheid

Feb 08, 2021

Het is zover! Jouw jonge paard komt uit de opfok en je gaat aan de slag met hem. Hij heeft heerlijk met zijn vriendjes kunnen opgroeien en nu is de tijd aangebroken dat hij rustig kennis gaat maken met het 'volwassen' leven.

Om je training veilig te kunnen opbouwen zijn er een aantal basis voorwaarden nodig. Je zult wat begin afspraken moeten maken, zodat je veilig & comfortabel met hem aan de slag kan.

Eén van die basis afspraken heeft te maken met jouw persoonlijke ruimte. Om ongewenst gedrag te voorkomen of dat je zelfs omver gelopen wordt! Een goede afspraak over wanneer hij wel en wanneer hij niet in je ruimte mag komen schept ook meteen duidelijkheid over het leiderschap. Degene die leiding geeft is degene die bepaald of de ander dichterbij mag komen of wat afstand moet houden.

Deze taal begrijpt je paard vanuit zijn leven in groepsverband met zijn soortgenoten. Als we kijken naar een groep paarden, dan zien we dat de lager in rang staande paarden plaats maken als er een hoger in rang staand paard er langs wil. Dat betekend niet dat ze nooit dichter bij elkaar staan maar wel dat de hoger in rang staand paard dit bepaald.

Welke uitdagingen in het gedrag van je paard kunnen opgelost worden met afspraken over jouw persoonlijke ruimte?

  • Op je voet gaan staan tijdens het poetsen.
  • Draaien tijdens het poetsen en dat jij aan de kant moet om hem te ontwijken.
  • Boos kijken of zelfs aanvallen tijdens het voeren naar jou toe.
  • Tijdens het lopen met je paard dat hij je voorbij gaat.
  • Tegen je aanduwen met lopen.
  • Als hij schrikt over je heen lopen.
  • Dat je angstig wordt als hij spanning heeft omdat hij zo dichtbij staat.
  • Schooien in je zakken op zoek naar voer.
  • Aan je jas trekken/ rits pakken.

De afspraak over jouw persoonlijke ruimte is ook de basis voor je verdere training. Wanneer je paard niet of niet makkelijk uit je ruimte te zetten is, zal dit doorwerken in de rest van je training. 

Maar mag ik dan nooit dichtbij hem staan? Natuurlijk wel! Maar je moet hem altijd weer makkelijk uit je ruimte kunnen zetten. Wanneer je makkelijk je paard uit je ruimte kunt zetten EN wanneer je ook weer makkelijk je paard kunt naderen en hem kunt uitnodigen naar je toe te komen heb je juiste voorwaarden geschept om veilig samen te kunnen gaan werken. Ook wanneer het een keer spannend wordt voor je paard. Je kunt dan een stabiele en betrouwbare leider en partner worden voor je paard.

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste ontwikkelingen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang meteen het gratis e-book 'Eerste hulp bij opvoeden'

We houden niet van spam. Hier doen wij zelf dan ook niet aan mee.